"Som hotelldirektör bär du många olika hattar och det gör jobbet så fascinerande"

Mitt i brinnande pandemi bestämde sig Angelika Zupanc för att anta en ny utmaning och bli ny hotelldirektör på Radisson Blu Bremen. Hon tackar aldrig nej till att utvecklas.

februari 25, 2021
Angelica Zupanc, hotelldirektör Radisson Blu Bremen

Berätta lite om din bakgrund och hur länge du har varit i branschen?
Jag har varit i branschen länge, måste vara nästan 30 år nu. Egentligen först ville jag bli lärare men bestämde mig sedan för att gå med i rese- och hotellbranschen, jag lockades mycket av den öppensinnade, sofistikerade atmosfären. Definitivt det bästa beslutet jag tagit någonsin. Att coacha och utveckla unga människor är och kommer alltid att vara en viktig del av mitt jobb. Min bakgrund är främst kommersiell. Försäljning, marknadsföring, M&E och revenue management har varit under många år min domän. Jag har arbetat på Hilton i mer än 20 år i olika roller i Tyskland och utomlands, bland annat ompositioneringen av Hilton Ankara, och sedan mellan 2017-2020 lett Hilton Bonn som hotelldirektör.

Vad är det bästa med hotellbranschen?
Jag älskar människor och människor är i slutändan vad detta yrket handlar om - människor som betjänar människor. Att vara hotelldirektör är mitt drömjobb, ärligt talat! Jag älskar det jag gör och jag brinner verkligen för vår bransch. Som hotelldirektör bär du många olika hattar och det gör det så fascinerande. Att säkerställa att teamet fungerar och att gästen är nöjd, direkt kopplat till en solid finansiell utveckling, är huvudansvaret. Dessutom tar vi hand om lokalsamhället, ger tillbaka och stöder dem som är i nöd.

Vad är ditt intryck av Pandox hittills?
Livet är fullt av överraskningar och jag hade inte trott att jag skulle börja min nya roll på Radisson Blu Bremen mitt i en pandemikris. Men jag vill alltid utvecklas och vi vet alla att även detta kommer att passera, och jag är mer än glad att vara ombord hos Pandox. Jag har introducerats till fantastiska människor och utmärkta system och till "Pandox-spirit". Jag har haft ett mycket bra välkomnande tack vare mitt härliga team och känner mig redan som en del av Pandox-familjen. Jag gillar det svenska tillvägagångssättet och på något sätt känns det som att komma tillbaka till rötterna, eftersom jag började min karriär på ett Scandic-hotell.

Vad är ett hållbart hotell för dig?
Jag är vegan sedan början av 2020, så mat och matavfall är ett prioriterat område för mig. Bästa alternativet är att alltid undvika, men om detta inte är ett alternativ som måste ordet "minska" vara i fokus, oavsett om det är energi eller avfall. För mig handlar hållbarhet om att hushålla med resurser. De mänskliga resurserna är en viktig tillgång för ett framgångsrikt hotell. Vi måste alla ta ägandeskap och visa ansvar för de resurser vi använder. Ledarskap spelar en viktig roll och jag vill vara en medveten ledare, "walk the talk", vara en förebild och en inspiration för andra. Jag tror på starka team, baserat på förtroende och frihet, respekt och uppskattning. På lång sikt ska ett hållbart hotell ha ett minimalt avtryck som drivs av ett medvetet team.

Hur känner du att det har förändrats genom åren?
Det är definitivt en förändring nu jämfört med några år tillbaka. Fler människor är intresserade av och pratar om hållbarhet nuförtiden. Greta Thunberg har gjort ett bra jobb och hjälpt oss att förstå betydelsen, men utmaningen är genomförandet av besluten. Vi har kunskapen, nu måste vi vidta åtgärder. För närvarande verkar det vara utmanande eftersom pandemin tar all energi och försätter hållbarhet i bakgrunden, men jag är övertygad om att den snart kommer tillbaka högre upp på agendan.

Gillar du handboll eller någon annan sport?
Ärligt talat har jag ingen aning alls om handboll, men jag är säker på att jag kommer att lära mig mer om eftersom att jag är en hotelldirektör inom Pandox nu. Personligen är jag beroende av yoga och löpning.

Har du en hund eller ett annat husdjur?
Ja, jag har en liten pudel som heter Happy. Vår HR-chef har en fransk bulldog. Hundar har förmågan att minska stress och ge glädje, så jag tar ibland Happy med mig till hotellet. Och att läsa om Pepper, Pandox företagshund, har fått mig att le många gånger.