Pandox förvärvar tre hotellfastigheter i Tyskland för 103 MEUR

18 jun, 2019, 08:00
Pandox AB (publ) har ingått avtal om förvärv av tre hotellfastigheter i Augsburg, Erfurt och Dortmund i Tyskland med totalt 565 rum. Totalt transaktionsvärde uppgår till cirka 103 MEUR, exklusive minoritet. Förvärvet finansieras av befintliga kreditfaciliteter. Hotellen kommer att drivas av hotelloperatören HR Group under långa omsättningsbaserade hyresavtal. Hotellen förväntas 2019 bidra med cirka 5,5 MEUR i hyresintäkter och 5,0 MEUR i driftnetto, mätt i årstakt. Förvärvet förväntas slutföras i det tredje kvartalet 2019.

”Förvärvet är industriellt riktigt och bidrar till att ytterligare diversifiera Pandox portfölj både geografiskt och varumärkesmässigt. Hotellfastigheterna har goda lägen i stabila inhemska städer i Tyskland och drivs huvudsakligen av inhemsk efterfrågan med god balans mellan affärs-, mötes- och fritidssegmenten. Hotellen är fullservicehotell i det övre mellanprissegmentet med goda gästomdömen och en genomsnittsstorlek om 188 rum.”, säger Anders Nissen, CEO för Pandox.

“HR Group är nöjda med att få Pandox som strategisk partner för de tre hotellfastigheterna. Transaktionen är en milstolpe i vårt företags historia och starten på ett långsiktigt partnerskap med ett av de ledande hotellfastighetsbolagen i norra Europa. Vi är glada över att fortsätta driften av de tre hotellen och att sträva efter en stark prestation och gästupplevelse med våra team. Vi ser fram emot ytterligare samarbeten för gemensam och löpande tillväxt.”, säger Ruslan Husry, CEO för HR Group.

HotellStadAntal invånare i centralort (*)LägeAntal rum
Dorint Hotel an den WestfalenhallenDortmund585 000City/kongress221
Dorint Hotel an der KongresshalleAugsburg285 000City/kongress184
Dorint Hotel am DomErfurt210 000City160

(*) Statistisches Bundesamt

Transaktionen sker genom förvärv av aktier i bolag med ett underliggande fastighetsvärde om 103 MEUR på skuldfri basis. Den förvärvade portföljen har ett direktavkastningskrav på cirka 5,7 procent före transaktionskostnader. Säljare är HR Group som även kvarstår som minoritetsägare till 5,1 procent.

HR Group kommer att driva hotellen under omsättningsbaserade hyresavtal med en löptid på 20 år under det välkända tyska varumärket Dorint Hotels & Resorts. Hyresgästen har ett långtgående ansvar för underhåll, reparation och investeringar i fastigheten.

Förvärvet förväntas slutföras och tillträde ske i det tredje kvartalet 2019 förutsatt att samtliga villkor i aktieöverlåtelseavtalet har uppfyllts. Hotellfastigheterna kommer att redovisas under affärssegmentet Fastighetsförvaltning.

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Anders Nissen, CEO, +46 (0) 708 46 02 02
Liia Nõu, CFO, +46 (0) 702 37 44 04
Anders Berg, Head of Communications and IR, +46 (0) 760 95 19 40

Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 18 juni 2019, kl. 08:00 CEST.

Om Pandox
Pandox är en ledande hotellfastighetsägare i norra Europa med fokus på större hotell på viktiga fritids- och affärsdestinationer. Pandox hotellfastighetsportfölj omfattar 144 hotell med cirka 32 300 rum i 15 länder. Pandox verksamhet är organiserad i Fastighetsförvaltning, som omfattar hotellfastigheter med långa hyresavtal med marknadsledande hotelloperatörer, samt Operatörsverksamhet, som omfattar hotelloperatörsverksamhet som Pandox bedriver i sina helägda rörelsefastigheter. Pandox grundades 1995 och bolagets B-aktier noterade på Nasdaq Stockholm. www.pandox.se 

Om HR Group
HR Group är ett ägarlett företag grundat 2008. Sedan dess har HR Group utvecklats till en av de snabbast växande hotellägarna i Centraleuropa och en av de ledande hotelloperatörerna i Tyskland. Koncernens portfölj omfattar idag 34 fastigheter med mer än 4 800 rum i Tyskland, Nederländerna och Spanien. Som en del av tillväxtstrategin samarbetar HR Group med starka partners som AccorHotels, Lindner Hotels & Resorts, Deutsche Hospitality och Dorint Hotels & Resorts.
www.hrg-hotels.de