"Denna plats är en av de bäst bevarade hemligheterna i Haag"

Möt Remco van der Jagt, hotelldirektör på Novotel den Haag World Forum, som berättar mer om hur han hamnade i hotellbranschen, om hållbarhet och om varför man ska bo på hans hotell.

oktober 26, 2020

Berätta lite om din bakgrund och hur länge har du arbetat i branschen?

Min karriär i branschen började redan i hotellskolan. Under min praktik på Dorint Hotel på Schiphol erbjöd hotelldirektören mig ett jobb på nattskiftet. Det var början på min resa. Under mina år på Dorint har jag arbetat på alla avdelningar och slutligen, när jag arbetade som biträdande chef på Dorint, blev vi en del av Accor-familjen. Det var början på en ny utmaning och jag började arbeta på den kommersiella avdelningen på Accors huvudkontor. Att vara ansvarig för flygavdelningen på BeNeLux i sju år var en fantastisk upplevelse och jag hade turen att resa runt hela världen och träffa många internationella kollegor. Jag bestämde mig för att gå tillbaka till en operativ roll på grund av att jag verkligen saknade den operativa delen på hotellet och med vår dotter Sophie på väg ville jag resa mindre utomlands. Jag fick möjlighet att gå International Hospitality Management Programme vid Essec University i Paris och sedan börja som hotelldirektör vid Ibis Rotterdam City Centre.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att skapa ett bra team som arbetar tillsammans samt att träffa och se nöjda gäster.

För de av oss som ännu inte har besökt Novotel den Haag World Forum, hur skulle du beskriva hotellet?

Denna plats är en av de bäst bevarade hemligheterna i Haag. Utsikten är fantastisk! Och platsen! På bara några minuter kan du antingen vara stadens centrum, eller ha fötterna i sanden på stranden eller vara i några fantastiska grönområden.

Du har varit en del av Pandox i nästan ett år nu. Skiljer sig Pandox från andra fastighetsägare, och i så fall på vilket sätt?

Haha, det är annorlunda på alla möjliga sätt. Pandox är en aktiv ägare med hög nivå. Jag känner att jag är en del av en familj. Alla är kompetenta och duktiga på sina jobb.

Hur arbetar ni med hållbarhet på ert hotell?

Byggnaden är ganska gammal, men vi har vidtagit många åtgärder inom Accors ”Planet 21 programme”. Vi är nu på silvernivå och siktar på guld nästa år. Hittills har vi bytt lampor till LED, minskat användningen av plast, ökat vår återvinningsgrad och börjat samarbeta med våra grannar kring avfall. Vi arbetar också aktivt med socialt ansvar och stöder våra lokala ungdomar som inte bor i de bästa delarna av Haag. Vi erbjuder dem coachning, föreläser om arbetsmöjligheter inom hotellbranschen, övar jobbintervjuer och erbjuder flexibla praktikprogram på vårt hotell med avseende på individens behov och förmåga.

Vilken feedback ger gästerna kring hållbarhet på hotellet?

Många gäster är inte medvetna om detta arbete, särskilt inte affärsresenären. Vi kommer att skapa en vägg i receptionen och visa våra fokusområden för att öka medvetenheten.

Hur känner du att hållbarhetsarbetet förändrats de senaste åren?

De senaste åren har detta verkligen utvecklats, det är mer uppföljning nu i Pandox. Tidigare låg fokus mer på intern dokumentation än extern kommunikation. Nu delar vi mer information och lär av varandra. Vikten av data har ökat, och det system vi använder är användarvänligt och värdeskapande.

Vilken tycker du är den största utmaningen för ett hållbart hotell?

Att matcha kundernas behov och kostnaden. Att vara hållbar och miljö­vänlig ska inte störa gästens förväntningar. Det är också viktigt att vi inte tappar fokus på hållbarhet under dessa corona-tider när användningen av plast ökar. Vi måste starta om vårt minskningsprogram för plast och avfall. Detta kan vara en attraktiv konkurrensfördel för att få tillbaka gästerna.

Om du inte var direktör för ett hotell, vad skulle du göra istället?

Det är en intressant fråga. Jag tror fortfarande att jag skulle arbeta inom hotell- och reseindustrin. Jag gillar att prata med människor och alltid vara i kontakt med andra, att organisera och skapa team. Trots dessa svåra tider med begränsningar runt covid-19 går jag till jobbet med ett leende och är mycket tacksam för att vi har kunnat hålla kvar personalen.

Det låter som om du är rätt person på rätt plats?

Haha ja, att arbeta i den här branschen är som ett beroende för mig!

Läs mer om Novotel den Haag World Forum här.